De schijf van 5!

Iedereen kent de schijf van 5. Niet iedereen weet dat er meerdere schijven van 5 in omloop zijn. Vanuit het voedingscentrum wordt de schijf van 5 gecommuniceerd die het meest bekend is en waar veel mee gewerkt wordt in de gezondheidszorg. In de programma’s voor de gecombineerde leefstijl interventie GLI komt ook de schijf van 5 veelvuldig aan bod. Ik hanteer naast deze schijf van 5, de schijf van 5 van de hormoonfactor omdat er meerdere wegen naar Rome zijn ter verbetering van je gezondheid.

De richtlijnen van de schijf van 5 van het voedingscentrum zijn onlangs vernieuwd en bestaan uit richtlijnen goede voeding van de gezondheidsraad en aangevuld met specifieke adviezen voor voldoende energie en voedingsstoffen.

Kortgezegd komt de schijf van 5 van het voedingscentrum neer op het volgende

  • veel groente en fruit
  • vooral volkoren producten zoals volkorenbrood, volkoren pasta, couscous en zilvervliesrijst
  • minder vlees en meer plantaardig
  • genoeg zuivel zoals melk, yoghurt en kaas
  • een handje ongezouten noten
  • zachte of vloeibare smeer -en bereidingsvetten
  • voldoende vocht zoals kraanwater, thee en koffie

Ik ben van mening dat je altijd een nuance kunt aanbrengen in je voeding. Wat past bij jou? Wat verteer en verdraag je goed!

Niet iedereen verdraagt zuivelproducten of producten  met tarwe/ gluten. En dat is ook de reden dat ik regelmatig de Hormoonfactor schijf van 5 inzet. Hormonale klachten, de stoelgang, buikklachten en vermoeidheid gaan vaak gepaard met problemen in de darmen. En aangezien er een duidelijke communicatie is tussen de darmen en je brein kies ik er voor om je darmen tot rust te laten komen.

Volledige inzet op voeding met de hormoonfactor schijf van 5!

  • 2 stukken fruit per dag en dan vooral fruit in het seizoen (net als groente trouwens)
  • minimaal 300 – 500 gram groente en dat mag ook diepvriesgroente zijn
  • minimaal 1 – 2 keer per week vis ( let op het MSC keurmerk)
  • vlees; (hoeft echt niet iedere dag maar wel van dieren die een goed leven hebben gehad)
  • puur en onbewerkte voeding; dus geen pakjes en zakjes
  • een handje ongebrande noten (zaden en of pitten)
  • vermijden van suikers – lees de verpakkingen van de producten die je koopt en je bent verbaasd over de hoeveelheid suikers
  • voldoende water, thee, koffie (max 4 koppen per dag)  om te hydrateren; ca 2 liter per dag
  • gezonde vetten; olijfolie, avocado’s, een handje ongebrande noten, sesamzaad, roomboter
  • varieer met kruiden zoals curcuma, basilicum, marjoraan, ceylon kaneel, zwarte peper, koriander
  • beperk het eten van zuivel en brood

Bij die laatste regel gaan meestal de hakken in het zand. Maar écht probeer het eens een maand of 3 – 4 zeker als je de klachten hebt die ik hierboven al heb beschreven. Je zult merken dat je huid, je vermoeidheid, hormonale klachten en je stemmingen er op vooruit zullen gaan. Ja, het is niet wat je gewend bent en je zult echt de knop om moeten zetten. Overgevoeligheden voor gluten en zuivel komt best vaak voor. Met name auto-immuunziekten worden soms veroorzaakt door overgevoeligheid voor voedingsmiddelen. Het geeft veel voordelen om te stoppen met het eten van gluten en/ of zuivel. Kijk eens wat het doet als je daarna weer een dag de gluten en de zuivel gaat toevoegen. Hoe reageert je lijf, hoe is je stoelgang.

Als je besluit tijdelijk de gluten en/ of zuivel te mijden grijp dan niet direct naar de glutenvrije producten in het schap in de supermarkt. Deze producten zijn veelal bewerkt.

Combinaties van voeding maken hoe je reageert op stijgingen van de bloedsuikerspiegel. Je begrijpt vast dat de boterham met jam of hagelslag een grote piek kan veroorzaken.

Recepten die veel groente, kruiden en onbewerkte voeding bevatten zijn volop beschikbaar en variatie in je voeding is heel belangrijk voor je lijf. Om alle processen in je lichaam goed te laten verlopen hebben we veel groente en fruit nodig. Bereidt en snijdt zelf je maaltijden. Besef dat je spijsvertering al begint met het bereiden. De uitdrukking; ‘het water loopt mij door de mond” herken je vast!

Boodschappencoach

En als je naar de supermarkt gaat, leer jezelf dan echt de etiketten te gaan lezen. Mooie beloftes als de Nutriscore, zonder toegevoegde suikers, met natuurlijke suikers, goed voor hart en vaten, met extra vezels, ambachtelijk, lightproducten en met minder calorieën zeggen niets over de kwaliteit van het product. Als Boodschappencoach zet ik supermarktsafari’s in om je te leren opnieuw naar de producten in de supermarkt te kijken en met verstand je boodschappen te doen.

Wees kritisch en maak je eigen plan als je gezondheid je lief is.

Wil je meer weten over voeding en wat het effect is op jouw hormonen? Of wil je een keer met mij een supermarkt bezoeken om etiketten goed te kunnen lezen? Maak dan een afspraak met mij.

Marike