Ontspanning is essentieel voor jou tijdens de overgang en voor je stresshormonen

De overgang is een fase in het leven van iedere vrouw die gepaard kan gaan met vervelende klachten. Van opvliegers tot stemmingswisselingen en slaapproblemen: hormonale schommelingen kunnen een grote impact hebben. Eén van de belangrijkste oorzaken van deze klachten is stress. Maar wist je dat ontspanning een krachtig hulpmiddel is om je stresshormonen onder controle te houden? Ik vertel je graag waarom ontspannen zo belangrijk is tijdens de overgang en hoe je dit kunt doen.

Wat gebeurt er met je hormonen tijdens de overgang?

Tijdens de overgang verandert de productie van oestrogeen en progesteron. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van je stemming, slaap en energiepeil. Tegelijkertijd kan stress de balans verder verstoren, omdat het lichaam meer cortisol aanmaakt – het zogenaamde stresshormoon. Een verhoogd cortisolniveau kan overgangsklachten verergeren, zoals slapeloosheid, gewichtstoename en stemmingswisselingen.

Waarom is ontspanning zo belangrijk?

Ontspanning helpt je lichaam om stress te verminderen en de  hoge cortisolspiegel te verlagen. Hierdoor kunnen andere hormonen, zoals oestrogeen en serotonine, beter hun werk doen. Dit leidt tot verbetering van je nachtrust, minder angst of depressieve gevoelens en een stabielere stemming. Ook ondersteunt ontspanning je immuunsysteem en helpt het je bloeddruk onder controle te houden.

Effectieve manieren om te ontspannen tijdens de overgang

Gelukkig zijn er verschillende manieren om stress te verminderen en meer ontspanning in je dagelijks leven te brengen. Ik neem je mee in een aantal opties die je kunt inzetten.

1. Ademhalingsoefeningen en meditatie

Diepe ademhaling en mindfulness want dat kan je helpen om je zenuwstelsel te kalmeren en je cortisolniveau te verlagen. Probeer dagelijks een paar minuten bewust te ademen of een geleide meditatie te volgen. Ontdek bij jezelf of je een borst of een buikademhaling hebt. Veel vrouwen hebben doordat ze zo druk zijn een borstademhaling. Leg je handen onder je navel en adem daar naartoe!

2. Regelmatige beweging

Lichte lichaamsbeweging zoals yoga, pilates, wandelen of zwemmen helpt bij het verminderen van stress en stimuleert de aanmaak van endorfine, je zogenaamde ‘gelukshormoon’.

3. Voldoende slaap

Een goede nachtrust is cruciaal tijdens de overgang. Zorg daarom voor een vast slaapritme en vermijd het kijken op schermen ( eindeloos scrollen op je telefoon en het felle blauwe licht),  cafeïne en alcohol voor het slapengaan.

4. Gezonde voeding

Een voedingspatroon met voldoende eiwitten, gezonde vetten en vezels in de vorm van groente en fruit, peulvruchten, noten en zaden gaat je bovendien helpen om je hormonen in balans te houden. Vermijd suiker en bewerkte voeding (kant -en klaar uit de supermarkt) om schommelingen in je bloedsuikerspiegel te voorkomen. Kijk ook eens kritisch naar je aantal eetmomenten.

Kun jij het houden bij maar 3 maaltijden zonder tussendoortjes? In mijn programma van de Reset Je Hormonen Methode ontvang je een receptenboek met variaties in ontbijt, lunch en diner om richting 3 volwaardige maaltijden per dag te gaan. Geen moeilijke recepten, gezond en snel klaar!

5. Sociale verbinding

Praten met vrienden of familie helpt om spanning los te laten. Steun vanuit je directe omgeving kan je stressniveau aanzienlijk verlagen en je humeur verbeteren. Bespreek ook met je familie, vrienden en collega’s je klachten zodat er begrip mogelijk is.

6. Zelfzorg en ontspannende activiteiten

Neem tijd voor jezelf en doe activiteiten die je gelukkig maken zoals lezen, muziek luisteren of een warm bad nemen, een massage of gewoon even lekker helemaal niets. Dit helpt je lichaam en geest om tot rust te komen.

De overgang brengt veel veranderingen met zich mee zowel mentaal als fysiek. Je kunt je klachten verminderen door bewust te ontspannen. Door stresshormonen onder controle te houden, ondersteun je je hormonale balans en verbeter je je algehele welzijn. Kies een ontspanningsmethode die bij jou past en waar je blij van wordt.

Het mag allemaal best een beetje minder druk. Niet alles hoeft. Sta jij jezelf om niet meer alles te moeten? Ik noem dat dan ont – moeten.

Wees lief en een beetje mild voor jezelf.

Vitale groet, Marike