Het nut van goede voeding voor en tijdens de menopauze.

En zijn supplementen, zin of onzin?

De menopauze is een belangrijke fase in het leven van elke vrouw, die vaak gepaard gaat met lichamelijke en emotionele veranderingen. Van opvliegers en gewichtstoename tot stemmingswisselingen, de overgang kan behoorlijk wat invloed hebben op het welzijn. Wist jij bijvoorbeeld dat goede voeding en gezonde eetgewoonten een grote rol kunnen spelen in het verlichten van de overgangsklachten? In dit blog leg ik je uit waarom voeding zo belangrijk is voor vrouwen in de menopauze en of het gebruik van supplementen zinvol is.

Het Belang van Goede Voeding tijdens de Menopauze

De menopauze brengt hormonale veranderingen met zich mee, vooral een daling van het oestrogeen. Dit kan invloed hebben op je gezondheid, van je stofwisseling tot je mentale gezondheid en je hartgezondheid. Goede voeding is essentieel om de veranderingen in je hormonale balans in goede banen te leiden. Hieronder lees je enkele redenen waarom voeding zo belangrijk is voor,tijdens en na de menopauze (eigenlijk dus altijd)

Gewichtstoename tijdens de menopauze

Veel vrouwen ervaren gewichtstoename tijdens de menopauze en dat wordt vaak veroorzaakt door een veranderende stofwisseling en hormonale schommelingen. Een gezond voedingspatroon met veel groenten, fruit, volkorenproducten en eiwitten kan helpen het gewicht onder controle te houden. Gezonde vetten, zoals die in avocado’s, olijfolie en noten, zijn belangrijk voor het behoud van een gezonde stofwisseling en kunnen jouw energielevels stabiliseren.

Vermijden van opvliegers en stemmingswisselingen

Opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen komen vaak voor tijdens de menopauze. Fyto-oestrogenen, zoals die in soja, lijnzaad, tempeh en tofu, kunnen helpen om de effecten van dalende oestrogeenspiegels te verzachten. Daarnaast kunnen voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten en polyfenolen, zoals bessen, groene thee en noten, ontstekingen in het lichaam verminderen en bijdragen aan een betere geestelijke gezondheid.

Ondersteuning van het hart

De afname van oestrogeen kan ook invloed hebben op de gezondheid van het hart. Daarom is het belangrijk om een dieet te volgen dat rijk is aan omega-3 vetzuren (zoals in vette vis en chiazaad), vezels (uit volkoren producten, peulvruchten en groenten) en antioxidanten. Deze voedingsstoffen helpen om het cholesterolgehalte te verlagen en dragen bij aan een gezond hart, wat essentieel is na de menopauze. Ik raad je dan ook aan om omega 3 vetzuren aan te vullen voor de menopauze begint. Ik werk met het hoogwaardige supplementen die bijdragen aan de gehele celgezondheid. Met een eenvoudige test is het mogelijk om te onderzoeken hoe gezond jouw lichaam is op celniveau.

Supplementen: zin of onzin?

Gezien de vele gezondheidsvoordelen van een gezond dieet, is de vraag of supplementen echt nodig zijn tijdens de menopauze. Er zijn op de markt talloze producten die worden aangeboden. Ik begrijp heel goed dat je dan soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Vanwege de voeding die niet meer alle vitamines en mineralen bevatten die nodig zijn kies ik ervoor om tijdelijk aan te vullen. Ik kijk dan ook goed naar wie ik voor mij heb zitten en welke klachten er zijn om de juiste dosering en het juiste supplement voor te schrijven.

Fyto-oestrogenen en kruiden

Fyto-oestrogenen, zoals die in soja en rode klaver, worden vaak aanbevolen om opvliegers te verminderen. Je kunt zelf ook aanpassingen doen in je voeding om ervoor te zorgen dat je oestrogeenlevels worden verbeterd. Fyto-oestrogenen zitten bijvoorbeeld in appels, wortels, granaatappel, aardbeien, cranberries, linzen, alfalfa, sojabonen, tofu, tempeh, lijnzaad. Zonnebloempitten, sesamzaad, amandelen, walnoten. rode klaver, zoethout, hop, koffie, rode wijn, haver, gerst, tarwekiemen en olijfolie.

Calcium en Vitamine D

Calcium en vitamine D zijn cruciaal voor de botgezondheid, vooral tijdens en na de menopauze. Hoewel het het beste is om deze voedingsstoffen uit voeding te halen, kan het gebruik van supplementen nuttig zijn voor vrouwen die moeite hebben om voldoende binnen te krijgen via hun dieet. Calcium uit zuivel, groenten of verrijkte plantaardige melk en vitamine D via zonlicht. Vanaf 50 jaar is het verstandig om extra vitamine D in te nemen. Wij wonen nou eenmaal noordelijk, zijn veel binnen en hebben echt tekorten. Regulier zijn de waarden lager dan dat wij orthomoleculair aanbevelen.

Omega-3 vetzuren en vitamine B12

Omega-3 vetzuren uit vette vis of plantaardige bronnen zoals chiazaad kunnen een belangrijke aanvulling zijn op je dieet, vooral voor vrouwen die weinig vette vis eten. Om voldoende omega 3 binnen te krijgen is het ten zeerste aanbevolen om minimaal 2 tot 3 keer een vette vis eten. Ze helpen ontstekingen te verminderen en dragen bij aan een gezonde hartfunctie en een goede hormoonbalans. Helaas zit er in onze huidige voeding teveel omega 6 die de ontstekingen bevorderen en veel te weinig omega 3 om de ontstekingen te verminderen. Vandaar dat ik een voorstander ben in het suppleren van omega 3 van Zinzino.

De opname van vitamine B12 gaat afnemen naarmate we ouder worden en we eten meer plantaardig en minder vlees. Vitamine B12 is van invloed op ons zenuwstelsel. Vanwege de verkrijgbaarheid in de winkels raad ik je sterk aan je hier goed over te laten voorlichten zodat je wel de juiste vitamines aanschaft. Hier is vaak onduidelijkheid en onwetendheid over.

Multivitaminen als extra ondersteuning

Veel vrouwen kiezen ervoor om een multivitamine te nemen als een algemene aanvulling op hun dieet. Dit kan zeker handig zijn, toch  is het belangrijk om te benadrukken dat multivitaminen geen vervanging zijn voor een gezond voedingspatroon. Eet voldoende groente minimaal 300 -500 gram per dag en 2 stukken fruit.

Start met een goede voeding als basis; Supplementen als extra aanvulling

Goede voeding speelt een cruciale rol tijdens de menopauze. Het kiezen van een dieet dat rijk is aan vitamines, mineralen, vezels en gezonde vetten helpt vrouwen de overgang soepeler te maken en de symptomen van de menopauze te verminderen. Jouw leefstijl met goede voeding, beweging, ontspanning en een goede mind-set bepalen ook hoe je door de overgang gaat. Het is bepalend voor een verbetering van je algemene gezondheid en je eigen welbevinden in alle periodes van je leven en zeker in de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze.

Wil je meer informatie over voeding, menopauze of hormonale klachten? Lees dan ook mijn andere blogs of neem contact met mij op.

Marike