December, de maand waarin allerlei verleidingen voorbij komen. Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw en misschien heb je ook nog verjaardagen in deze maand. Een drukke maand!

En een maand waarin allerlei lekkers voorbij komt. Je misschien stress hebt omdat je veel ballen in de lucht moet houden. Werk, sinterklaas -en kerstviering, borrels, recepties, voorbereiding van het kerstdiner, oliebollen bakken…… Zo zijn er tal van extra activiteiten deze maand waardoor het eten van een gezonde maaltijd er makkelijk bij in schiet.

Je zult ongetwijfeld hebben gehoord over het voeden of vullen van je lijf. Twee belangrijke onderwerpen waarmee je je gezondheid kunt beïnvloeden. Iedereen, ook ik maak mij weleens schuldig aan vullen.

Een zak drop! ZOOOO lekker. En o, wat een spijt kan ik dan soms hebben. Ik wordt direct afgestraft. Herken jij dat ook? Opgeblazen gevoel, kramp in je buik  en een slechte stoelgang.

Natuurlijk weten jij en ik dat gezonde voeding bijdraagt aan een gezond lijf. Het is alleen niet altijd even eenvoudig om de juiste keuzes te kunnen maken in de supermarkten.

Gezonde voeding is de juiste verhouding in koolhydraten, eiwitten en vetten die dan ook voldoende vitaminen en mineralen bevatten. En ook het drinken van water is van groot belang.

Nu wil ik het alleen over koolhydraten hebben. Koolhydraten zitten in producten zoals groente, fruit, brood en pasta’s en graanproducten maar ook in producten waarin suikers verwerkt zijn. Koek, snoep, sauzen, frisdranken. Koolhydraten hebben een functie en de belangrijkste is het leveren van energie. Het is niet de enige functie er zijn er nog veel meer.

  • ze vormen een bindmiddel in de voeding
  • het hebben van een zoete smaak
  • zorgen voor geur en kleur aan de voeding
  • ze zorgen dat je gaat kauwen
  • zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel hebt
  • ze hebben invloed op de glucose opname in het bloed
  • ze binden zich aan water en dat is goed voor je ontlasting

Gelukkig hebben niet alle koolhydraten even veel effect op je bloedsuikerspiegel. Het is afhankelijk van de vezels die in het eten zitten. Een rauwe wortel is veel minder zoet dan een gekookte wortel. De bloedsuikerspiegel van een gekookte wortel stijgt veel sneller dan van een rauwe wortel en ook de tijd dat je er op kauwt is heel verschillend.

Ben je meer of minder koolhydraten gaan eten?

Er is veel aanbod van groente en fruit maar ook het aanbod van pasta’s, rijst, granen en broodsoorten is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ik vertelde daarnet al dat er veel verschil is in koolhydraten. Kijk daarom ook eens op je bord bij het avondeten. Hoe is de verdeling? Heb je meer groente op het bord of heb je meer aardappels/ pasta of rijst. Mooi zou zijn als je de helft van je bord hebt gevuld met groente. En dan het liefst verschillende soorten want dan eet je goede vezels, je krijgt verschillende vitamines en mineralen binnen en je bent jezelf aan het voeden. Je bent langer verzadigd waardoor je niet zo snel gaat snacken en snaaien. Dat zijn etenswaren die je bloedsuikerspiegel sneller laten stijgen en dat kan leiden tot een suiker en koolhydraatverslaving.

Je kent vast wel de bloedsuikerdip, het moment dat je je moe en lusteloos voelt. En wat doe je dan? Je gaat eten, snoepen om je weer goed te voelen. Ondertussen heb je wel teveel koolhydraten gegeten die een hoge calorie-inname uitlokken. De cellen zijn wellicht al ongevoeliger geworden voor insuline en je bloedsuikerspiegel is instabiel.

Hele goede bronnen van koolhydraten zijn aardappels en zoete aardappel (is een groente), natuurlijk groente en fruit, zilvervliesrijst, quinoa, boekweit, gierst en haver. En als je voor brood kiest maak dan de keuze voor zuurdesembrood of een speltbrood.

Bij fruit maak ik nog wel een kanttekening. Als je fruit eet, eet dan fruit van het seizoen, of rood fruit, blauwe bessen en dat mag ook uit de diepvries zijn. Let ook op de smoothies en de geperste sappen. Het is heel makkelijk en snel maar je mist wel de vezels. En vaak eet je veel te veel waardoor de hoeveelheid suiker die je dan eet veel te veel is. Lees de etiketten op de verpakkingen en laat je niet verleiden door alle mooie termen zoals vers, ambachtelijk, of de uitnodigende verpakkingen.

Wil jij gevarieerder eten en je lijf goed vullen neem dan hier een inkijk!

Uit onderzoek blijkt dat diëten niet werken op de lange termijn. Slechts een heel klein percentage van de mensen heeft een blijvend resultaat. Aankomen met rente is een gehoorde klacht die niet bijdraagt aan motivatie om wederom op dieet te gaan. Doe dat ook niet! Een gevarieerd eetpatroon met gezonde voeding en dan zelf bereid zonder pakjes en zakjes geeft balans aan je lichaam. De 80 – 20 regel toepassen kan heel effectief zijn. 80% gezond en 20% iets minder gezond dat kan jouw lichaam aan. Laat de sterk bewerkte voeding links liggen en als je boodschappen gaat doen, neem dan de buitenrand van de supermarkt. Grote kans dat je dan aan minder verleidingen bloot gesteld wordt.

Wil je meer informatie over de producten in de supermarkt? Ga dan met mij mee op supermarktsafari. Als boodschappencoach neem ik je dan mee door jouw supermarkt om je te laten zien, hoe je slim en gezond je boodschappen kunt doen om je te voeden in plaats van te vullen.