Wat doen jouw hormonen met je?
Je weet natuurlijk dat je meerdere hormonen hebt. Nog steeds weet men niet exact hoeveel hormonen er zijn. Wat ík wel weet is dat je behoorlijk last kunt hebben vanwege allerlei klachten die ervoor zorgen dat je niet lekker in je vel zit. Je opgejaagd voelt, moe bent, een kort lontje of stemmingswisselingen hebt. Vooral vrouwen hebben meer hinder van de hormonen dan de mannen, en dat voelt best oneerlijk.
Ik neem je mee in 3 belangrijke hormonen die jij zelf kunt beïnvloeden en die voor je dagelijkse leven belangrijk zijn.
Hormonen is een woord dat uit het Grieks komt en in het Nederlands betekent het letterlijk – in beweging zetten.
Het zijn lichaamseigen stoffen die bij de werking van het eigen lichaam een hele belangrijke rol spelen.
Belangrijke hormonen voor vrouwen
Oestrogeen en progesteron zijn belangrijke hormonen voor vrouwen en ik wil daar cortisol aan toevoegen omdat dit hormoon ook van grote invloed is op je dagelijkse “zijn “.
Wanneer oestrogeen en progesteron met elkaar in evenwicht zijn dan is dat de ideale situatie. Deze hormonen worden aangemaakt in de bijnieren, de eierstokken en het vetweefsel. Ja, je leest het goed; in het vetweefsel. Oestrogeen zorgt voor een goede celgroei en doet dat in je botten, gewrichten, slijmvliezen, bindweefsel, zenuwstelsel, hart, hersenen, darmen, ogen en borsten.
Te veel oestrogeen ten opzichte van progesteron wordt oestrogeendominantie genoemd en dan kun je klachten hebben als PMS, hormonale migraine, cysten in de eierstokken en endometriose. Het kan zijn dat de afbraak van de hormonen niet goed is maar het kan ook dat de werking van de hormonen niet goed is. Tegenwoordig gaan we te laat naar bed, hebben te veel prikkels in de avond door te bingewatchen of nog door te werken waardoor de hormoonbalans verstoord raakt.
Progesteron speelt een hele belangrijke rol bij de zwangerschap en tijdens de menstruatiecyclus. Een overschot aan progesteron is er eigenlijk niet. Een tekort komt eerder voor. Je kunt de aanmaak ervan wel beïnvloeden door aan te vullen met vitaminen en mineralen. En…. te letten op je voeding.
Cortisol wordt ook wel het stress hormoon genoemd. Bij een staat van alertheid wordt cortisol aangemaakt. Het zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld een deadline moet halen.
Tegenwoordig is het zo dat we regelmatig in een permanente staat van alertheid verkeren omdat we zoveel moeten en er nog zoveel te doen is. Bijvoorbeeld als we ergens te laat komen, in de file staan, een examen doen of een sollicitatiegesprek.
Stress speelt ook mee in de aanmaak van cortisol. Denk aan stress door overlijden, scheiden, verhuizen, stress op het werk, kinderen, ouders, slechte voeding, social media.
Cortisol wordt aangemaakt tegen de ochtend als het dag wordt. En het neemt af in de loop van de middag en is tussen middernacht en twee uur ’s nachts op het laagste niveau.
Beïnvloed je hormonen door aanpassingen in je leefstijl
Door onze westerse leefstijl wordt je hormoonhuishouding verstoord. Denk aan kant -en – klare voeding, te laat naar bed gaan, onregelmatige werktijden, stress, chemische producten, stralingen, medicatie en te weinig beweging.
Leefstijlverandering is van grote invloed op je eigen welzijn.
- Sta jij energiek en fit ’s ochtends naast je bed?
- Voel je je vitaal en veerkrachtig?
- Niet? Dan is het tijd voor actie!
De kracht van leefstijlverandering is, dat je dit stap voor stap doet en niet alles in één keer. Als je verandert wil je het immers ook kunnen volhouden.
3 tips voor een verandering in je leefstijl
- Hou 3 dagen je eet patroon bij en kijk eens hoeveel vocht (water, thee en koffie) je drinkt. Meer dan 4 koppen koffie? Verminder dit en stap over op water en drink in ieder geval 1,5 liter vocht per dag.
- Hoeveel beweging zit er in je dag? Kom je aan minimaal 30 minuten per dag? Wandelen is een hele effectieve manier om aan je beweging te komen.
- Hoeveel pauze momenten heb je op een dag en hoe lang is dat? Ken je het werkwoord nietsdoen of lummelen?
Ik heb je nu een klein beetje op gang geholpen met inzicht in je hormonen en 3 leefstijltips.
Investeren in een gezonde leefstijl is niet alleen voor nu, ook voor later. Dat beseffen we misschien nog wel veel te weinig. Iedereen wil immers gezond oud worden en vooral gezond blijven.
Wil je nu echt weten hoe het met jouw hormoonbalans is vraag dan de hormoonchecklist aan.